header banner
Default

Medewerker van cryptocurrency-beurs LiteBit het 150 000 euro van kliënte gesteel


Crypto-fraude

Een voormalige medewerker van de Nederlandse cryptobeurs LiteBit heeft voor ruim 150.000 euro aan cryptocurrency gestolen van klanten. Van de Rotterdamse rechtbank moet hij de schade vergoeden.

De man werkte voor LiteBit, een Nederlands handelsplatform waarop mensen kunnen handelen in cryptovaluta als bitcoin, dogecoin of ethereum. In zijn functie had hij toegang tot de cryptocurrency- en klantenaccounts.

Ontvreemde crypto

VIDEO: How A 15-Year-Old Stole $24,000,000 in Bitcoin
ironic

In 2019 ontdekte zijn werkgever dat hij cryptotegoeden van de rekeningen van klanten achterover drukte. Nader onderzoek wees uit dat de man met 193 transacties op 46 accounts voor omgerekend ruim 152.000 euro had buitgemaakt.

Lees ook: Medewerkster ABN Amro plundert 45.000 euro van rekening klant

LiteBit ontsloeg de man op staande voet, en stapte vervolgens naar de rechter met een schadeclaim.

Klanttegoeden

VIDEO: Married Couple Steals $4.5 Billion in Bitcoin Heist [Bitfinex]
ColdFusion

De ex-werknemer erkende dat hij de tegoeden achterover had gedrukt, maar verzette zich tegen de schadeclaim. Voor de rechtbank in Rotterdam betoogde hij onder meer dat de gestolen tegoeden niet van LiteBit waren, maar van klanten van de cryptobeurs.

LiteBit bracht daar tegenin dat het handelsplatform de ontvreemde tegoeden van klanten had teruggeplaatst. Daardoor was de berokkende schade volgens het bedrijf uiteindelijk geleden door LiteBit, en niet door de klanten.

Ook wees de ex-werknemer erop dat hij inmiddels is veroordeeld tot betaling van 152.000 euro aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), en daarmee inmiddels ook een betalingsregeling heeft. Als hij het ontvreemde geld nu ook aan LiteBit moet teruggeven, loopt hij het risico het bedrag twee keer te moeten betalen.

Terugbetalen

VIDEO: How the Cryptoqueen Stole Billions | Investigators
VICE News

Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse rechtbank oordeelt dat de man de anderhalve ton wel degelijk aan Litebit moet terugbetalen.

Omdat de cryptobeurs de schade van klanten heeft gecompenseerd, is het bedrijf volgens de rechter uiteindelijk de partij die de schade heeft geleden. En als de man de schade betaalt aan zijn voormalige werkgever, hoeft hij het niet meer te betalen aan het CJIB.

Bijkomende kosten

VIDEO: Hoe gebruik je het LiteBit platform? (uitleg)
CryptoCoinTalk

Naast het terugbetalen van de verduisterde tegoeden moet de man ook opdraaien voor ruim 14.000 euro aan onderzoeks- en proceskosten van zijn voormalige werkgever. Advocaat Wilbert Suttorp van de ex-werknemer onthield zich van commentaar.

Marketing-directeur Caroline Huls van LiteBit zegt tevreden te zijn met de uitspraak. "Dit heeft zich vier jaar geleden afgespeeld. We zijn blij dat de rechter uitspraak heeft gedaan en LiteBit volledig in het gelijk heeft gesteld."

Probeem opgelost

VIDEO: LITEBIT REVIEW: Ontdek Mijn Ervaringen Met LiteBit, de Wallets & Het Kopen en Verkopen van Crypto!
Corné Marchand

Volgens het bedrijf maakte de ex-medewerker 'misbruik van een tijdelijk probleem in een van de destijds gebruikte systemen. Het betrof niet actieve accounts waarop nog crypto of credits aanwezig waren'.

Dat probleem zou na ontdekking meteen zijn opgelost waardoor nieuw misbruik onmogelijk is gemaakt, aldus Huls. "De accounts zijn hersteld, klanten zijn op geen enkele wijze benadeeld. Sindsdien is LiteBit blijven investeren in de veiligheid van het platform van zowel het interne als het externe gebruik."

Zo wordt ter voorkoming van nieuw misbruik bijvoorbeeld alle activiteit en alle handelingen gelogd, is er een 'zeer strikt autorisatiebeleid' en is er een afgedwongen 'meer-ogen beleid' onder andere voor het uitvoeren van transacties, aldus LiteBit.

Lees ook: Jonge crypto-oplichter leidde luxeleventje, maar moet nu cel in

Sources


Article information

Author: Anthony Burton

Last Updated: 1704420005

Views: 563

Rating: 4.9 / 5 (43 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Anthony Burton

Birthday: 1928-03-25

Address: PSC 4581, Box 0161, APO AP 03163

Phone: +3869079160460234

Job: Article Writer

Hobby: Badminton, Baking, Pottery, Web Development, Horseback Riding, Snowboarding, Hiking

Introduction: My name is Anthony Burton, I am a esteemed, Determined, artistic, clever, ingenious, proficient, welcoming person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.